Že nekaj časa se igram z mislijo, da bi zamenjala način ogrevanja. Podlago za razmišljanje o tem sem dobila pri kozmetičarki, kamor redno zahajam na različne tretmaje. Gospa namreč uporablja ogrevanje na pelete, kar je navzven videti kot lična peč, zelo podobna kaminu. V salonu, kjer ima postavljeno to peč, je zelo toplo in se v tistem prostoru zelo lepo počutim. Povedala mi je, da se peč tudi sama napolni z zalogo pelet, ki jo je vstavila vanjo. Prav tako se tudi sama očisti. Zanimalo me je, ali je tak sistem ogrevanja drag.

Pojasnila mi je, da je bila še najvišja investicija v predelavo obstoječega kurilnega sistema v sistem, ki je dovoljeval ogrevanje na peči na pelete. Sicer pa se ji je investicija povrnila, saj so njeni mesečni obroki za ogrevanje v primerjavi z ogrevanjem s fosilnimi gorivi sedaj manjši za okoli trideset odstotkov. Les je poceni, ekološki, peleti niso veliki in njihova zaloga ne zavzame veliko prostora.

Prav iz vseh naštetih razlogov sem se odločila, da se tudi sama pozanimam za peči na pelete. Ugotovila sem, da so kaminske peči, kakršno sem videla v salonu kozmetičarke, resnično zelo lepe in v domu pričarajo pravo zimsko pravljico. Najlepše je, da je iz peči viden plamen. Peč je majhnih dimenzij in ni masivna, zato deluje nadvse estetsko. Poleg prostorov lahko z njimi grejemo tudi sanitarno vodo. Upravljanje peči na pelete je popolnoma avtomatsko. Pri tem smo priča visokemu izkoristku izgorevanja, nizkim emisijam in visoki in učinkoviti izrabi lesnih pelet, ki so enkraten energent.

Brez težav sem se odločila za kaminsko peč, ki mi je najbolj odgovarjala. Že vso sezono sem čisto navdušena nad njo in tudi vsem svojim prijateljem in znancem sem priporočila peči na pelete. To je pravilna odločitev za ogrevanje, ki jo priporočam tudi vam.