Prebivalci Slovenije slovimo po tem, da se še vedno veliko raje vozimo z lastnimi osebnimi avtomobili kot pa s sredstvi javnega prevoza. V tujini pa se vseeno velikokrat odločimo za najem avtomobila v rent a car podjetju. Kljub temu, da je v tujini precej dobro razvita mreža javnega prevoza, pa si raje omislimo vožnjo z najetim avtomobilom, ki nam nudi precej večjo svobodo in fleksibilnost pri organizaciji potovanja. Področje najema avtomobila prek rent a car agencije je bilo v zadnjih letih deležno številnih sprememb in izboljšav, še posebej z vidika cene najema.

Pred leti so znale biti cene najema vozil precej zasoljene, danes pa so zaradi velikega števila ponudnikov veliko bolj dostopne tudi za širši krog uporabnikov. Tisti, ki se v večini primerov odločajo za najem vozila prek rent a car podjetij, so poslovneži. Za to varianto se odloča tudi vedno več družin, ki so pri potovanju na tuje željni več svobode, ki jim omogoča odkrivanje izbrane dopustniške destinacije. Prav izposoja avtomobilov številnim omogoča nepozabne in varne počitnice.

Konkurenca med številnimi ponudniki rent a car vozil je vedno bolj neizprosna in ostra. To ponudnike prisili v znižanje najemih cen. Posledica tega je vedno boljša cenovna dostopnost najema vozil. Kot že prej omenjeno, postaja storitev rent a car vedno bolj atraktivna tudi za družine na potovanjih v tujini. Ko se odločamo za najem avtomobila prek rent a car podjetja, pa je dobro upoštevati še nekatere možne pasti. Ob podpisu pogodbe o najemu avtomobila prek rent a car podjetja se vsekakor posvetite detajlom, ki jih po navadi vsebuje droben tisk. Še zlasti je pomembno to, da se dovolj dobro posvetite alinejam, ki se tičejo pogojev ob prometni nesreči ali kraji avtomobila in se na ta način zavarujte pred kasnejšimi neljubimi posledicami.