Po izvoru je padavinska voda mehka. Med pronicanjem skozi plasti zemlje pa se raztapljajo mineralne snovi. Med najpogostejšimi sta kalcij in magnezij, a je koncentracija odvisna predvsem od vodnega zajetja in sestave tal. Zato je trdota vode v različnih delih Slovenije različno velika.

Čeprav temu ne posvečamo veliko svoje pozornosti, pa je trdota vode tista lastnost vode, ki ji daje okus, trda voda pa v naših gospodinjstvih lahko povzroči veliko težav. Prepoznamo jo po trdih oblogah vodnega kamna, ki ovirajo nemoteno delovanje naprav, povečajo porabo energije in skrajšujejo njihovo življenjsko dobo.

Poznavanje vrednosti trdote vode je zelo pomembna za nemoteno delovanje naprav

V vodi se nahajata predvsem kalcijev karbonat, ki je v vodi slabo topen in močno topljiv in hidroliziran magnezijev karbonat. Zaradi njune spremenljive koncentracije se tudi trdota vode spreminja, česar pa uporabniki ne zaznamo. Najpogostejši in najbolj znani znak je kopičenje vodnega kamna, ki dela težave v marsikaterem gospodinjstvu.

Če nismo prepričani o trdoti vode v našem vodovodu, je najbolje naročiti analizo vode. Enota za izražanje vrednosti je nemška trdotna stopnja. Na podlagi tega je lahko voda mehka, srednje trda, trda in zelo trda. V primeru, da je voda trda, je potrebno ustrezno ukrepati in poiskati rešitev za njeno odpravo.

Najboljša rešitev za odpravo trde vode

Če ste opazili, da se po kuhanju na dnu posode pojavi bela obroba ali pa vas po tuširanju ščemi koža, potem je to znak, da je voda trda. Eden od načinov, da trdota vode postane preteklost je, da namestite naprave za mehčanje vode.

Tovrstne naprave delujejo po principu ionske izmenjave in trdo vodo na ta način mehčajo. Z njimi zaščitite vodovodno napeljavo in gospodinjske aparate pred poškodbami, zato so še posebej dobrodošle za območja, kjer trdota vode lahko dela preglavice.