Kompresijske nogavice se uporabljajo že mnoga leta z namenom zmanjševanja pooperativnega tveganja za nastanek tromboz po operacijah ali ob dolgotrajni imobilizaciji zaradi poškodb. Kompresijske nogavice so se začele uporabljati v športne namene šele v zadnjih letih. Danes imajo zelo pomembno vlogo pri tekačih na daljše proge ter pri maratoncih. Številni tekači so spoznali, da jim kompresijske nogavice omogočajo doseganje boljših rezultatov, ki so jim bili pred tem zelo težko dosegljivi. Najnovejši cilj, ki so si ga zastavili najboljši maratonci na svetu, je ta, da bi tekli maraton pod dvema urama. Zaenkrat se zdi ta rezultat še vedno nedosegljiv. Morda bodo prav kompresijske nogavice pripomogle k temu, da bo v nekaj letih ta cilj dosežen?

Mnogi maratonci, ki so začeli uporabljati kompresijske nogavice, so se tudi sami prepričali o njihovi koristnosti. Povedali so, da jim kompresijske nogavice dajejo občutek lahkih nog ter bistveno manj krčev kot v preteklosti. Nekateri si teka brez kompresijskih nogavic sploh ne morejo več predstavljati. Nekateri celo verjamejo, da jim kompresijske nogavice omogočajo doseganje odličnih rezultatov, zato se jim ne nameravajo odpovedati. Le nekaterim tekačem kompresijske nogavice ne ustrezajo, ker se na njih niso mogli privaditi. Lahko pa vam zatrdimo, da so ti tekači le v manjšini, večina je še vedno tistih, ki prisegajo na kompresijske nogavice in jih priporočajo tudi ostalim tekačem.

Mnogi trenerji priporočajo nošenje teh nogavic svojim varovancem, saj so se prepričali, da bodo ti z njihovo pomočjo dosegali boljše rezultate. Večina profesionalnih pa tudi rekreativnih tekačev nosi kompresijske nogavice za premagovanje razdalj na daljših tekih ter maratonih. Te rezultate potrjujejo tudi številne znanstvene študije, ki so dokazale, da se rezultati z nošenjem kompresijskih nogavic izboljšajo tudi do deset odstotkov. Pričakovati je, da se bo v prihodnosti trend nošenja kompresijskih nogavic pri tekačih še nadaljeval.